Bekijk hieronder enkele veelgestelde vragen over podotherapie. Als uw vraag niet wordt beantwoord, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.
Podotherapie is een wettelijk erkend en beschermd beroep volgens de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut heeft gegarandeerd de HBO-opleiding Podotherapie met goed gevolg afgerond. Een podoloog , podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is geen wettelijk erkend beroep en het beroep heeft geen officiële regelgeving. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een gedegen opleiding of cursus gevolgd. Echter, door het gebrek aan regelgeving kan het ook voorkomen dat iemand zonder veel kennis zich podoloog noemt.
Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten voortvloeiend uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een voetverzorg(st)er of pedicure verzorgt de voeten en behandelt deze niet. Simpel gezegd: een pedicure zorgt meestal voor een tijdelijke verlichting van de pijn en een podotherapeut probeert de oorzaak van de pijn te zoeken en daarbij een oplossing te bedenken.
Alleen wanneer een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut haar behandeling overnemen. In het bijzonder bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de instrumentele behandeling een belangrijke plaats in.
Nee, hiervoor moet u naar een leverancier van elastische kousen. Dit gaat overigens altijd via een arts of specialist.
De vergoedingen zijn per verzekering verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk, echter alleen vanuit de aanvullende verzekeringen. U kunt dit nakijken in uw polis, navragen bij uw verzekeraar of voor een overzicht kijken bij ‘vergoedingen’ onder het kopje ‘podotherapie’.
De kosten verschillen per behandeling. Bij uw eerste bezoek wordt u uitgebreid geïnformeerd over de kosten.
Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen drie jaar mee. Bij de jaarlijkse controle wordt o.a. de toestand van uw zolen beoordeeld en meestal zal de bovenlaag vervangen moeten worden. De levensduur van de zolen is uiteraard sterk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de omstandigheden waaronder u ze gebruikt. Ook de mate waarin u transpireert, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur.
Klachten behandelen?